Autonome voertuigen

 

Het CBR, RDW, RWS en Green Dino werken aan de objectivering van het rijexamen voor certificering van zelfrijdende voertuigen. Een rijbewijs voor software,  het S-rijbewijs.

Volgens Rene Claesen, manager research & development van CBR, levert Green Dino state-of-the-art producten en diensten met behulp van rijsimulatoren, kunstmatige intelligentie en big data. Volgens hem zijn deze producten en diensten grondig wetenschappelijk onderzocht en betrouwbaar en valide beoordeeld door verschillende PhD onderzoekers. Dit was voor CBR een belangrijke reden om Green Dino te vragen te helpen om het rijexamen te objectiveren en een rijexamen voor zelfrijdende voertuigen te ontwikkelen. De software en big data van Green Dino zijn gebaseerd op de Rijprocedure B. De Rijprocedure B is richting gevend voor het opleiden en examineren van bestuurders van voertuigen in Nederland.

Uit wetenschappelijk PhD onderzoek is gebleken dat de leermethodiek van Green Dino, Mental Transition, resulteert in hogere slaagkansen tijdens het rijexamen dan het landelijk gemiddelde en een lagere ongeval betrokkenheid na het behalen van het rijbewijs dan het landelijk gemiddelde. Deze unieke prestatie getuigt volgens Claesen van een grondige kennis van de rijprocedures en van menselijk gedrag en met name cognitieve psychology. Voor CBR belangrijke wegingsfactoren bij de keuze voor Green Dino als technisch partner.